Oletko miettinyt kotisi remontoimista myyntiä varten korkeamman myyntihinnan toivossa? Etkö kuitenkaan ole ihan varma, että olisiko tuo kannattava sijoitus?

Ei hätää – alta löytyy lyhyt tietopaketti asunnon myyntiremontoinnista ja sen eduista ja haitoista. Lähteenä jutussa on käytetty SKV Kiinteistövälitys Oy:n tekemää Barometria.

Välittäjät kannustavat remontoimaan

SKV-Barometriin vastanneista välittäjistä yli 60 % kertoo, että asunnon remontointi tai kunnostaminen ennen myyntiä kannattaa. Tätä perusteltiin sillä, että tällöin asunto saadaan nopeammin myytyä ja siitä saadaan parempi kauppahinta. Kuitenkin hyvänä muistutuksena SKV-Barometrin välittäjä mainitsee, että huomioon tulee ottaa markkinatilanne: kaikilla paikkakunnilla remonttirahoja ei aina saa takaisin.

Mihin ostaja kiinnittää huomion?

Ostaja kiinnittää huomiota ennen kaikkea kylpyhuoneeseen – 60 % välittäjistä suosittelee kiinnittämään huomiota kylpyhuoneen kuntoon. SKV-Barometriin vastannut välittäjä kertoo, että kulahtanut kylpyhuone ei vetoa ostajaan, ellei hän nimenomaan ole etsimässä remonttikohdetta. Märkätilojen kalusteiden päivittämisellä ja kaakeleiden vaihtamisella voikin pötkiä jo pitkälle.

Myös keittiön kerrotaan olevan tärkeä myyntivaltti – 50 % välittäjistä suosittelee keittiön remontoimista. Yksi barometriin vastannut välittäjä kuitenkin mainitsee, että kuitenkaan kovin isoa ja kallista keittiöremonttia ei kannata tehdä, sillä tulevan ostajan mieltymyksiä ei voi tietää etukäteen. Kuitenkin pienellä remontilla, kuten kaappien, tasojen ja vetimien vaihtamisella, voi yleisilmettä muuttaa jo huimasti.

Kolmanneksi suosituimpana remonttina välittäjät mainitsevat pintaremontoinnin. Pintaremontointia voi olla esimerkiksi seinien uudelleen maalaus, tapetointi tai listojen ja ovien vaihtaminen.

Panosta laatuun ja suosi neutraaleja värejä

Yksi barometriin vastanneista välittäjistä suosittelee, että remonttia ei tehdä kaikista halvimmilla materiaaleilla, vaan hän kehottaa sen sijaan panostamaan laatuun. Vaikka houkutus halvimpien materiaalien käyttämiseen voikin olla suuri, niin tämä voi loppupeleissä kostautua esimerkiksi myyntihinnassa. Laadukkaalla remontilla ja materiaaleilla voikin varmistaa parhaimman lopputuloksen.

Vaikka remonttimateriaalit olisivat viimeisen päälle, niin kannattaa myös pitää mielessä työn vaatima osaaminen. Esimerkiksi kylpyhuoneremonttia ei kannata lähteä suorittamaan Youtube-videoiden pohjalta, vaan tällaiseen vaativampaan työhön on parempi palkata alan ammattilainen. Huonosti tehty remontti voi nimittäin kostautua myyntitilanteessa.

Laadukkaiden materiaalien lisäksi välittäjä suosittelee käyttämään remontissa neutraaleja sävyjä. Valkoisella perusmaalilla ja yleisväreillä ei voi koskaan mennä vikaan. Omat lempivärit voikin olla turvallista jättää maalihyllyyn, sillä liian räikeä värimaailma saattaa karkottaa potentiaalisen ostajan.

On myös hyvä pitää mielessä, että markkinoilla on myös ostajia, jotka saattavat arvostaa enemmän alkuperäistä versiota asunnosta remontoidun sijasta. Tällöin ostaja voi tehdä asunnosta juuri omannäköisensä ja käyttää itseään miellyttäviä materiaaleja ja värejä.

Remontin budjetti

Mikäli mietteissä on kodin remontointi myyntiä varten, niin kannattaa tällöin laskea remontin kustannukset sekä selvittää eri rahoitusmahdollisuudet. Löytyykö omista säästöistä tarpeeksi rahaa remonttiin vai joutuuko remonttia tekemään osittain lainarahalla? Muutamalla yleisvinkillä on myös helppo säästää remonttikustannuksissa.

Remontin kustannusarvion laatimisessa auttaa RemonttiOptimi kustannusarvio-ohjelma , jonka avulla voidaan laskea kokonaisvaltaisesti niin omakotitalojen, kesämökkien kuin osakehuoneistojen korjaustöiden kustannusarvioita. RemonttiOptimi on selainpohjainen ohjelma ja sitä käytetään Rakentaja.fi-sivujen kautta. Ohjelma erittelee kustannusarvion työvaiheittain, kertoo työhön kuluvan ajan sekä työssä tarvittavat tarvikkeet, niiden määrän ja yksikköhinnat.

Mikäli remonttia aikoo tehdä edes osittain ulkopuolisella rahoituksella, niin kannattaa tällöin pitää mielessä, että rahoitusvaihtoehdoissa ja niiden kustannuksissa on suuria eroja. Esimerkiksi remonttiyhtiöt tarjoavat usein jotain rahoitusmahdollisuutta, mutta tämä ei aina ole edullisin vaihtoehto. Remonttilainan kilpailutus onkin siis fiksu idea.

Aina remontti ei välttämättä edes ole tarpeellinen, vaan tehokkaalla yleissiivouksella ja tavaroiden järjestelyllä voi asunnosta luoda erilaisen kuvan, muistuttaa barometriin vastannut välittäjä.

Lähde: STT, VertaaEnsin.fi

 

Share This