Vanha talo, jossa maalipinnaltaan hieman kuluneet narisevat portaat johtavat yläkertaan. Kuulostaa ihanalta, eikö? Voit jo melkein nähdä itsesi villasukat jalassa sipsuttamassa portaita edes takaisin. Todellisuudessa vanhan talon portaat voivat olla mitä hyvänsä, sillä edelliset asukkaat sekä aika ovat muokanneet portaita vuosien saatossa.

räsymatto-portaissa_2Joskus pintaan on saatettu asentaa liimaamalla ”muovimatto”, jonka reunat on siistitty puulistoilla sekä kulmiin on asennettu muovinen lista. Reunalistat ovat nauloilla kiinni, joten niiden irrotus on melko nopeasti hoidettu pois alta. Samoin kulmissa olevat muovilistat irtoavat repimällä ilman suurempia hikipisaroita. Mutta sitten on se matto. No sepä ei välttämättä irtoakaan niin vain helposti tai ehkä ollenkaan. Tässä tapauksessa se irtosi millin paloina ja samaa tahtia kasvoi epätoivo. Maalattu puupinta oli toive ja tavoite, mutta muovimaton repiminen milli kerrallaan ei tuntunut ollenkaan mukavalta vaihtoehdolta, joten portaat päätettiin päällystää liimapuulevyillä. Toki alkuperäisten portaiden materiaalistakaan ei ollut tietoa eli olisiko muovimaton alta löytynyt puiset portaat vai jotain ihan muuta.

Portaiden päällystäminen sujui ripeästi ja ruuvikolot täytettiin akryylimassalla ennen maalausta, jotta pinta olisi tasainen. Lopputulos oli juuri sellainen kuin olin toivonutkin, mutta maalauksen jälkeen portaat tuntuivat hieman alastomilta. Toki myös mietitytti se, että pelkkä maalipinta saattaisi olla hieman liukas. Minua kiehtoi ajatus räsymatosta portaissa ja sitten kun löysin vielä läheltä kutomon, jossa tuo matto tai tässä tapauksessa matot voitaisiin toteuttaa, niin saatiin hommaa eteenpäin.

räsymatto portaissaMittasin tulevaa mattoa vanhan räsymaton avulla ja lisäsin siihen vielä ylimääräisiä senttejä. Tuollaiset kaartuvat portaat ovat ainakin omasta mielestäni todella haastavat, sillä tuo kaarre on tehtävä pätkistä. Mattojen saavuttua huomasin tarvitsevani vielä yhden matonpätkän lisää, jotta matto kulkisi kauniisti alas saakka. Onneksi kuteita oli vielä jäljellä ja tuo puuttuva palanen saatiin tilattua. Mattojen kiinnitys on hoidettu edullisesti rautakaupasta saatavilla rengasruuveilla ja ohuella rautaputkella. Minusta nuo toimivat moitteettomasti, matot pysyvät paikallaan ja tarvittaessa ne saa helposti irti.

Maton hieman kinkkisestä asennuksesta kertoo kai sekin, että tällä hetkellä yksi matoista on irrallisena portailla, sillä en ole millään keksinyt missä järjestyksessä matot olivat ennen kuin irrotin ne puhdistusta varten. Kun saan ne vihdoin oikeille paikoille, aion ehdottomasti numeroida matot!

Share This