Vedellä on notkeat niskat ja siksi pitää rakennuksessa olla hyvä vettä pitävä kate ja tehokas veden poistamisjärjestelmä. Harja- ja pulpettikattoisissa taloissa vesikourujen ja syöksytorvien kautta, tuo poisto onnistuu suhteellisen hyvin. Tasakatoissa ongelmana on jään muodostuminen kattokaivojen ympärille lumen ja sulan rajaan renkaan muotoiseksi, jolloin yläpohjan lämpövuotojen takia katon pinnan ja lumen rajaan muodostuu vettä, joka ei pääse vapaasti kattokaivoon, vaan patoutuu jäärenkaan taakse. Sama ilmiö toistuu loivilla ulospäin kaatavilla katoilla ennen kylmää räystään reunaa. Ellei bitumikerminen kate ole tiivis, niin vuoto alapuolisiin rakenteisiin on varma ja murheita on tiedossa. Siksi katolla käynti ja tarkkailu tilanteesta on suotavaa talvella. Syksyllä puiden lehtien, oksien ja neulasten poisto työllistää myös.

Vesikaton haasteet ja katteen valitseminen 4

Hyvä jäänmuodostuksen torjuntakeino on asennuttaa ongelmapaikkoihin nollavastuksellinen lämmityskaapeli, joka pitää alueen sulana niin, että vesi pääsee poistumaan kattokaivojen kautta sadevesiviemäriin tai räystäskouruihin ja syöksytorviin, joissa myös on sulanapitokaapelit. Näillä leveysasteilla ilmastonmuutos nykyisen rakennuskannan elinkaaren aikana ei hoida tuota ongelmaa.

Vesikaton-haasteet-ja-katteen-valitseminen-2Tulee hetki, jolloin rakennusta suojaamaan asennettu kate saavuttaa elinkaarensa pään kaikista vuosikymmenten aikana suoritetuista huoltotoimista huolimatta ja silloin on harkinnan paikka, millainen kate asennetaan seuraavaksi. Katteen kestoikä, huollettavuus, asennuksen tekninen toteutus. kirjalliset takuut työlle / materiaalille, sadeveden poistojärjestelmä, hinta / laatusuhde, soveltuvuus rakennukseen ja ympäristöönsä sekä paikallisen rakennusvalvonnan ohjeistus on hyvä ottaa huomioon, silloin voi nukkua yönsä hyvin.

Kell on paikka paikan päällä, sill on eurot piirongin laatikossa. Vanha konsti, mutta vesikaton kanssa se ei pidemmän päälle ole hyvä ratkaisu, sillä siinä on liikaa jännitystä ja vaatii isohkoa vesiämpärivarastoa sekä jälkeenpäin ilmeneviä isoja paljon euroja vaativia korjauksia asumishaittojen poistamiseen.

Katteen valitseminen ei ole” hättäse ihmse tyät ” niin kuin täällä länsirannikolla tietyllä kielialueella sanotaan, vaan kannattaa ottaa tutkiva ja kyselevä asenne sekä harkinta käyttöön. Asennustarjouksen pyytäminen useammaltakin kattourakoitsijalta kannattaa tehdä, ellei itse pysty katetta asentamaan. Rakennusalan asiantuntijoiden palveluja kannattaa käyttää, sillä asennusvirheiden korjaus jälkeenpäin on työlästä ja kallista. Kattourakoitsijalta saadun tarjouksen yhteydessä pitää saada kirjalliset asennusohjeet, joihin kannattaa perehtyä ja siinä vaiheessa on syytä olla palkattuna valvojaksi rakennusalan asiantuntija, jonka kanssa käy saadut tarjoukset sekä asennusohjeet läpi. Samalla asiantuntija on mukana urakkasopimuksen teossa.

Vesikaton-haasteet-ja-katteen-valitseminen-3

Kevättä on jo ilmassa, katto pian lumeton ja siksi kannattaa käynnistää sen kunnon tutkiminen, josko se olisi huollon tai korjauksen tarpeessa. Vesitippojen ilmestyessä huonetilojen kattoihin, antaa kummasti potkua vesikaton korjaushankkeelle.
Meilläpäin” tee se itse ” miehet kävelevät jo rauhattomasti .
Hyvää kevättä ja kesää kattoremppojenkin merkeissä.

Pekka Niemelä
Porin Rakennusmestarit ja –insinöörit ry

Share This