Vuoden alku ja kevät ovat perinteisesti rakennusmessujen pitämisen aikaa. Aikansa unelmoituaan omasta kodista ja sen rakentamisesta, auringon nousu sekä sen lämpösäteily, käynnistää oman kodin rakentamiseen tähtäävän ihmisen biologisen kellon. Seurauksena on, että merikarvialaisesta lumikinoksesta huolimatta, rakentaminen ja remontointi nappaa yliotteen unelmoijasta ja messukyytiin on päästävä.
Unelmointi ja unelmien toteuttaminen on oman kodin hankintaa suunnitteleville tärkeä vaihe ja siihen osallistuu koko perhe, sillä siinä hetkessä pannaan alulle tulevan kodin perheenjäsenten käyttöön tulevien omien tilojen tarve ja jako.

Muista kysyä neuvoja

tietoaMessuilla on tuotetietoa, luentoja ja työnäytöksiä niin runsaasti, että ohjelmaan kannattaa tutustua hyvissä ajoin ennen messuja ja poimia messuilta tärkeimmät oman tulevan kodin rakentamista tai remontointia koskevat esitykset. Luennoitsijoilta voi rohkeasti kysyä, jos joku asia on jäänyt epäselväksi, samoin työnäytöksissä. Tuotteiden asentamisesta ja sovittamisesta erilaisiin rakenteisiin sekä toisiin rakennusmateriaaleihin, on valmistettu videoesityksiä, jotka helpottavat ja auttavat ymmärtämään rakennustekniikkaa ja rakennuksen sekä materiaalien käyttäytymistä erilaisissa sääolosuhteissa.
Asuintiloja suunniteltaessa on hyvä ajatella miten tilat sisustetaan, sillä yhteissuunnittelu antaa parhaan lopputuloksen ja talon asuttavuus sekä viihtyisyys yltää unelmoidun tai jopa sitä korkeammallekin tasolle. Tästä on hyvänä esimerkkinä Porin Noormarkussa sijaitseva Villa Mairea, joka rakennettiin 1939 ja avattiin 1940, talon käyttötarkoitus on huvila. Villa Mairean suunnitteli arkkitehti Alvar Aalto ja Mairean sisustus toteutettiin Aino Aallon johdolla. Talon ikä on 75 vuotta ja edelleen pitää pintansa. Tämä edellä mainittu on meidän jokaisen tavoiteltavissa, jos osaamme käyttää nykyajan tekniikkaa, taloudellista ajattelukykyämme ja tulevaisuuden näköaloja hyödyksemme.

Rintamamiestalo – ”musta aukko?”

Nykyisin kunnostetaan rintamamiestaloja, jotka ovat tulleet elinkaarensa päähän jo viisitoista vuotta sitten. Joukossa on kunnostuskelpoisiakin, mutta on myös epäkelpoja” mustia aukkoja ”, jonne rahat katoavat ja lopputulos on kehno. Tervettä maalaisjärkeä ja kustannuslaskentaa pitää käyttää, vaikka isäpappa olisi omin käsin tehnyt tuon talon. Talosta kannattaa ottaa riittävästi valokuvia sisältä ja ulkoa, joita voi näyttää messuilla esittelijöille ja kysellä alustavia neuvoja eri laisista korjausvaihtoehdoista sekä kustannuksia. Olen kuullut usein puhuttavan, että ” talo on korjattu vanhaa kunnioittaen ”, joskus se on onnistunut, mutta toisinaan rakennuksen fysikaalista käyttäytymistä ei ole ymmärretty ja korjaus on epäonnistunut.

messuamista
Messuilla käyntejä ei koskaan kannata suorittaa läpihuutojuttuna, vaikka se on monelle raskas kokemus. Tosimielellä ja saadakseen niistä kaikki tarvitsemansa irti, niin kannattaa varata riittävästi aikaa ja pitää ruokailu-, kahvi- ja lepotaukoja sopivasti. Kotimatkalla on paljon miettimistä ja viivojen vetoa, mutta jos itseltä loppuu puhti ja ideat, niin perheen nuorisolla niitä on riittävästi.
Unelmoikaa ja toteuttakaa unelmianne.

Pekka Niemelä
rakennusmestari
Porin Rakennusmestarit ja –insinöörit ry

Share This